Освобождаването на украинския регион Донбас е безусловен приоритет за Москва, докато

...
Освобождаването на украинския регион Донбас е безусловен приоритет за Москва, докато
Коментари Харесай

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Освобождаването на украинския район Донбас е " категоричен приоритет " за Москва, до момента в който други украински територии трябва сами да вземат решение бъдещето си.

Това съобщи в неделя съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за френския ефирен канал TF1.

Той повтори изказванията на Москва, че нейната " специфична военна интервенция " в Украйна е да демилитаризира съседа си след талази от разширение на НАТО на изток и да я очисти от това, което тя вижда като " нацистки " шовинизъм. Киев и западните страни виждат тези изказвания като безпочвен претекст за присвояване на земя.

" Освобождението на областите Донецк и Луганск, приети от Руската федерация като самостоятелни страни, е категоричен приоритет ", сподели Лавров, съгласно текст, оповестен от съветското външно министерство.

За останалите територии в Украйна той сподели: " Не имам вяра, че ще се радват да се върнат под властта на неонацистки режим, който потвърди, че е русофобски всъщност. Тези хора би трябвало сами да решат. "

Нахлуването на Русия, сподели той, е станало " неизбежно ", откакто западните страни не са се вслушали в това, което той дефинира като предизвестия за пренебрегването на Украйна и военните офанзиви против нейните рускоговорящи жители.

Украйна отхвърли да е правила сходни офанзиви.

През последните седмици Русия концентрира напъните си върху Донбас, откакто се отдръпна от несполучливото нахлуване към Киев и други украински райони.

" Да, убиват се хора ", сподели Лавров. " Но интервенцията лишава толкоз доста време, основно тъй като участващите съветски бойци са под безапелационни строги заповеди да заобикалят офанзиви и удари по цивилна инфраструктура ".

Войната, която продължава към този момент четвърти месец, уби хиляди хора в Украйна и разсели милиони. По данни на Организация на обединените нации повече от 6,7 милиона бежанци са избягали от Украйна от 24 февруари насам.

Има данни към 14 388 случая на хипотетични съветски военни закононарушения, разследвани от Генералната прокуратура на Украйна и няколко съветски бойци са се признали за отговорни по случаи на обстрел на Украйна и ликвидиране на цивилни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР